10 Dwelling Cooperative / Cooperativa de 10 Viviendas

Info

10 Dwelling Cooperative / Cooperativa de 10 Viviendas

Fecha /Date: 2011 / 2013
Localización / Location: Sopelana. Bizkaia
Arquitectos / Architects: Paul Basañez
Ibon Basañez
Alvaro Albaizar
Aparejador / Cuantity surv.: Enrique Sagredo
Estructura / Structure: Jon Bilbao
Instalaciones / Facilities: Factor 4 Ingenieros S.L.
Cliente / Client: Cooperatium
Constructor / Contractor: Jose Antonio Olabarri S.L.
Superficie / Surface: 1604 m2

 

REPORT

The set is organized in two prisms in order to activate the space of the plot by the dialog established between the blocks, integrating the gardens into the whole and gaining better use of orientations.
Both blocks are distributed in two levels; all the houses at the ground floor have access to gardens trough a wood terrace and the second floor ones, enjoy terraces at roof level with independent access.
The main material, for the ventilated façade system, is a brown precast ceramic plate in vertical disposal, to favor horizontality and mass sensation of the blocks, and relating to natural context.
The houses are arranged in two bands, the first grouping all facilities and the second band gathering bedrooms and living rooms, allowing total flexibility. A basement connects the two buildings, gathering facilities, parking and storage.

The building achieves a high degree of thermal insulation and inertia, which together with the solar collectors located on the roof and other energy saving devices, reaches B level on Energy Efficiency Rate.
The Co-operative promotion allowed the inhabitants to customize their homes during the design and construction process, achieving greater identification between user and building, and reducing costs.

MEMORIA

El conjunto se organiza en dos prismas separados y girados, para activar el espacio entre los bloques, integrando los jardines en el conjunto y aprovechando las mejores orientaciones en las viviendas.
Los dos bloques se distribuyen en dos niveles; todas las casas de la planta baja tienen acceso al jardín a través de unas terrazas de madera y los pisos superiores disfrutan de terrazas en las azoteas, mediante accesos independientes.
El material de acabado, del sistema de fachada ventilada, lo forman placas de terracota en disposición vertical de color marrón oscuro, para acentuar la horizontalidad y la sensación masiva de los bloques y situarlos en armonía con el contexto natural.
Las viviendas están organizadas en dos bandas; la primera agrupa los servicios y accesos, y la segunda está destinada a los dormitorios y salas de estar, lo que permite una flexibilidad total. Un sótano conecta los dos edificios, acogiendo las instalaciones comunes, el parking y los trasteros.

El edificio logra un alto grado de aislamiento térmico e inercia, que junto con los colectores solares ubicados en azotea y otros mecanismos de ahorro energético, alcanza el Nivel B en la Calificación de Eficiencia Energética.
El régimen de cooperativa de la promoción permitió que los habitantes personalizaran sus viviendas durante la fase de proyecto y obra, logrando una mayor identificación entre usuario y edificio, y reduciendo los costes.